Research Department (Madzani)
BARBARIZATION


     Orang-orang yang mendiami di sempadan rom pada abad ke 3m iaitu di afrika merupakan orang-orang moors @ barbar (di asia barat), arab dan persian (tanah tinggia asia), tanah rumput caspian dan orang nomad ural alttaic. Orang-orang nomad di asia termasuklah orang seythian, sarmatian, hns, burgars,arars, magyaus, mongols, tartars dan turks. Kehidupan mereka bergantung kepada alam sekitar yang digunakan untuk keperluan hidup mereka. Mereka tidak mewujudkan pengurusan atau pentadbiran politik. Orang huns sebagai penentang kemajuan, hidup secara kuno, sangat membahayakan dan mempunyai bentuk fizikal yang hodoh, buruk dan menjijikkan.
     Serangan orang-orang barbarian telah membawa eropah ke zaman pertengahan awal (500-1050). Rom barat jatuh ke tangan orang-orang barbariansementara rom timur pula iaiti byzantium masih teguh dan kekal sehingga 1453m pencapaian rom merosot menyebabkan zaman klasik (greek dan rom) terganggu. Orang-orang barbarian terbahagi kepada beberpaa suku iaitu goths, hans, vandals, franks dan lombards. Mereka tidak bertamadun dan menetap di utara rhine dan danube. Mereka juga emnyerang rom dari abad 3-6m
     Empayar rom rakyat lelakinya lebih dikenali sebagai franks/goth datang dari frankish. Pada tahun 378m, mereka mampu mnegalahkan rom. Alaric mengumpul semua tentera pada tahun 410m, rom berjaya ditaan dan marake gaul (perancis) dan italy. Di bawah pemerintahan yang lemah (anak honorius dan arcaduis) dalam masa 2 tahun setengah empayar rom hanyut dan jauh terpisah, berlaku keadaan yang huru hara di empayar tengah. Utara gauls pernah dduki oleh franks, alamans dan burgandians. Sementara vandal dan sekutunya mengambil aquitaine dan spain. Visigoths menduduki rom melalui amalan perkahwinan dengan kakak honorius.
     Serangan orang-orang barbarian ini dilakukan dengan pelbagai cara. Mereka telah memusnahkan kebudayaan rom. Ia bermulla dari zaman augstus apabila ia mengambil orang-orang barbarian untuk menjadikan mereka tentera. Secra tidak langsung, mereka mempercepatkan proses kejatuhan empayar rom. Anglo saxon (suku kaum german) yang membantu pembentukan britain moden. Ttapi tidak singkirkan orang britain tetapi dikekalkan dam beransur-ansur diserapkan dalam kerajaan anglo saxon.
     Menjelang akhir 6m, kerajaan rom lenyap dalam empayar barat-rom mulai di serap dengan unsur-unsur kristian. Kedudukannya diambil alih oleh beberapa kerajaan orang-orang barbarian antaranya visigoth di sepanyol (410m), vandals di afrika (439), goths di spain dan italy (439), franks di perancis di bawah cloris (481-511m) dan anglo saxon di england (455m).
     Kesimpulannya, barbarization hanya berlaku di sebelah barat rom. Percampuran budaya rom dan germanic membawa kepada keagungan zaman pertengahan.


Mediaval History Europe From The Second To The Sixteen Century, The Barbarization Of The West.


Balik