Y.B. GEEK

Oleh: Fudzail


Pada suatu ketika.

Ianya bermula dari sebuah tapak web backbencher yang lebih dikenali sebagai Y.B. Geek.(Geek adalah istilah untuk kaki komputer yang bertaraf penagih). Dengan slogan yang mencuit hati, "DAPATKAN (POLITIK) WANG DI SINI!". Kata-kata yang memang mempunyai daya penarik hingga segera tersebar ke serata dunia siber tempatan. Dengan jumlah hits yang segera mencecah ratusan ribu sehari.

Walau ianya tidak lebih sebuah gimik Y.B. Geek untuk mencuri perhatian. Terutama buat generasi baru yang menjadikan Internet ruang kehidupan utama dari dunia diluar layar komputer. Yang semakin kurang berminat untuk berpolitik bila kebebasan demokrasi dunia siber lebih meyakinkan dari pergolakan politik berpelembagaan.

Yang mana ahli politik amnya lebih rakus dalam agenda superfisial dan bertindih-tindih. Yang sebenarnya bermatlamatkan pengisian perut dan survival puak-puak dari segala yang digembur-gemburkan dalam manifesto saban pilihanraya. Mereka, ahli politik itu semua tidak lebih dari pelakun. Tetapi tiada siapa dapat menolak kuasa dan pengaruh wang. Di mana-mana. Sama ada dalam dunia realiti atau dunia maya. Atau dalam realiti maya juga. Wang adalah penggerak kehidupan hari ini yang boleh merudum dan menggawatkan ekonomi sesebuah negara sekelip mata.

"Politik boleh diumpamakan seperti melayari Internet" Y.B. Geek pernah berfalsafah melalui chartroomnya. "Malah hidup juga, semakin jauh kita pergi dari satu tapak web ke tapak web lain, semakin kecillah dunia kita walau maya yang kita layari berada di seluruh pelusuk dunia secara fizikal. Jadi, kita tidak perlu menjadi gelombang untuk mengubah suasana, sekadar bertandang dan memerhati apa yang boleh dikudakan sebagai batu loncatan!" Falsafah yang tepat bercerita tentang dirinya. Yang sejak awal di kategorikan dalam jenis nerd sejati. Reputasi yang melekat sejak dia pertama kali menyentuh PC dalam kelas komputer Tadikanya. Dengan identiti nerd yang menjadikan Lembah Silikon sebuah gedung pembuatan manusia berotak buatan dari cip-cip berkuasa tinggi.

Y.B. Geek juga telah menjadi warga Internet yang tidak habis bercerita tentang masa depan berlandaskan realiti maya di lebuhraya maklumat. Sehingga di universiti maya, dia lebih dikenali dari naib canselor yang tidak lebih sebuah ikon dengan mata berkaca RM. Bahana penswastaan akademik.

Memang Y.B. Geek cukup fasih tentang apa saja yang berkaitan dengan dunia IT. Sewaktu berbahas di Parlimen atau secara sidang video, walau tidak kena mengena langsung, dia pasti akan memberi analogi mengenai dunia IT. Sama ada Y.B. lain berdengkur dengan ketaksubannya memasarkan dunia maya atau ramai-ramai minum di kafe siber Parlimen sewaktu dia berhujah, Y.B. Geek tetap bersemangat.

Y.B. Geek boleh berbahas mengenai perdagangan elektronik, komputer di sekolah-sekolah, Internet generasi baru, encryption, bioetika, hak cipta intelektual, optik fiber, Internext, reformasi siber, pronografi, apa saja yang berligar di dunia IT seperti segalanya di hujung jari. Seakan dia membawa dunia Internet dalam perisian otaknya.

Begitupun Y.B. Geek lebih dari itu.

"Ianya bukan semata-mata pelebaran minat peribadinya pada apa saja tentang IT dan sains. Dia sebenarnya nerd berjiwa marhaen yang komited untuk menrealisasikan wawasan politik dengan menjana inisiatif polisi beraspirasi versi terkini, dari merekacipta semula kerajaan biasa ke kerajaan digital dan mengkhalayakkan keusahawan-tekno yang bertaraf dunia (maya)!"

Begitu sepatah komen seorang pengkritik dan wartawan politik siber, yang mengikuti perkembangan kerjaya politik Y.B. Geek sejak dari zaman MSC menjadi wacana ummah. Komen yang dipetik oleh Y.B. Geek sendiri di tapak webnya. Seakan-akan ada konspirasi antara keduanya atau ada upah mengupah untuk membentuk imej canggih pada peribadi Y.B. Geek.

Seperti biasa, tidak semua juga bersetuju.

Pelbagai tapak web membawa mesej berlainan sejak pungutan suara menunjukkan Y.B. Geek menjadi backbencher yang lebih popular dari presiden negara. Apalagi dia dikaitkan dengan spekulasi terbaru mengenai konspirasi emel layang memburuk-burukkan beberapa pemimpin negara asing. Malah dikatakan berkomplot untuk menggodam dan melumpuhkan sistem komputer kementerian yang menjadi pesaing politiknya.

"Walau apa pun, ahli politik mungkin sama sahaja biar dalam wajah dan pembawaan yang berbeza. Apalagi bila pengaruh boleh di jual beli sama ada secara elektronik atau tidak. Malah ramai ahli politik akan memberi janji yang tidak mungkin di tunaikan. Mereka tidak lebih dari aktor yang boleh mengubah skrip dalam babak berlainan, mengikut selera penonton. Kebanyakan mereka bukan cendiakawan kerana ilmu yang mengisi minda mereka tidak lebih dari common sense. semata-mata. Jangan mudah tertipu dengan tarikan sebuah tapak web dengan hits yang berganda-ganda jumlahnya! "p

Komen dari generasi pra-MSC yang beriya-iya mempertahankan bahawa komputer lebih membebankan terutama dengan pelbagai penswastaan dari tapak-tapak web ke penggunaan laluan. Kenaikan tol lebuhraya maklumat kian menyeksakan bila penggunaan kini dikira dalam nanosaat. Lebih mahal dari menggunakan tol lebuhraya fizikal yang semakin kurang digunakan sejak urusan secara elektronik menjadi budaya sezaman.

"Dan bersediakah kita untuk menerima seorang nerd sebagai pemimpin besar negara bila mereka ini lebih berjiwa kapitalis dan lebih menutamakan nilai komersil dari nilai budaya beretika, sejak mendiang Bill Gates menjadi ikon di matawang elektronik!"

Memang ramai juga yang mula percaya bahawa Y.B. Geek adalah satu-satunya pemimpin berwibawa untuk mewakili golongan nerd yang kian bertambah bilangan. Hasil kejayaan sistem pendidikan bestari yang mengutamakan perisian dan komputer sebagai guru bertauliah dalam membentuk generasi alaf pasca-IT. Yang menggunakan teks-teks peninggalan Bill Gates sebagai sumber kurikulum. Yang mempelajari sejarah dunia adalah sejak lahirnya komputer dan apa saja sebelum itu dikira zaman primitif.

Tidak mengejutkan Y.B. Geek yang mewakili kawasan pilihanraya Lembah Silikon di Parlimen, menganggap nahdah kebangkitan dunia maya bermula apabila Bill Gates dengan empayar Microsoftnya berjaya menjadikan perisian sistem operasinya Windows sebagai de facto dunia IT. Menjadi monopoli utuh dengan segala penguasaan komersil, ekonomi dan politik.

Sesungguhnya "DAPATKAN (POLITIK) WANG DI SINI" bukan sekadar gimik tetapi penyataan reformasi untuk menjadikan dunia melihat politik wang bukan lagi satu yang kotor, jenayah dan menjijikkan. Bahawa demokrasi sejagat tidak berfungsi tanpa wang.

Dengan lantang dan penuh semangat, di sebuah perhimpunan secara maya bersempena ulang tahun kelahiran Bill Gates, Y.B. Geek membuat ucapan utama yang tiba-tiba mengejutkan setiap mereka yang selama ini kagum dengan kenerdannya. Dengan wajah innocent seorang nerd berperibadi.

"Kita tidak boleh berselindung untuk berpura-pura berterusan suci dalam idealisme yang sebenarnya tidak pernah ujud secara realiti. Kita halalkan saja politik wang dengan membuat reformasi besar-besaran bahawa 99 peratus dari rezeki di dunia maya ini adalah bertumpu dalam perdagangan elektronik. Tidak perlu bertopengkan demokrasi luhur yang sebenarnya digerakkan oleh pendapatan per kapita rakyat dan jumlah keuntungan korporat!"

Maka Y.B. Geek menelanjangkan dirinya sebenar sebaik saja terbongkar statistik mengenai jumlah pengundi golongan nerd dan mereka yang bercita-cita untuk menjadi nerd kini melebihi separuh dari pengundi yang berdaftar untuk pemilihan presiden akan datang.

Bermakna spesis manusia istimewa ini bukan lagi golongan minoriti yang boleh dijadikan bahan ketawa. Bermakna sejarah dunia akan digerakkan oleh spesis yang keujudan mereka dari layar komputer dunia maya ke dunia realiti dengan prasangka tanpa sempadan. Sebuah spesis yang bakal memimpin generasi manusia ke peradaban baru, tamadun nerd.

Spesis ini bernadikan elektronik, berjantungkan cip-cip dan berotakkan perisian bestari hasil globalisasi budaya IT dengan kilang-kilang di serata koridor raya multimedia yang tumbuh bagai cendawan di planet bumi. Serentak itu juga tapak webnya berwajah baru dengan slogan manifesto yang lebih nerd.

"POLITIK WANG ADALAH ENJIN PERISIAN DEMOKRASI VERSI 20.20!"


BALIK